Title Image

Saapuminen asemalle

Hiiripöllö (c) Aki Aintila

Havainnoijaksi asemalle

Asemalle havainnoijaksi ovat tervetulleita kaikki lintuharrastuksen perustaidot osaavat harrastajat. Asemalle päästäksesi tarvitset asemanhoitajan myöntämän kulkuluvan, jonka saat ottamalla yhteyttä asemanhoitajiin sähköpostitse halias(at)halias.fi vähintään kaksi arkipäivää ennen vierailuasi.

Ilmoita asemanhoitajalle sähköpostitse kaikkien asemalle havainnoijiksi tulevien nimet, retken päivämäärät sekä arvioitu saapumis- ja poistumisaika, kulkuneuvo, jolla saavut asemalle (autoista rekisterinumero, malli ja väri) ja puhelinnumerosi.

Kulkuluvat

Asemalle kuljetaan Hangon vapaasataman vartioidun alueen läpi. Asemanhoitajan antama kulkulupa oikeuttaa sinut siihen. Lupa on henkilö- ja päivämääräkohtainen sopimus, jonka allekirjoittaja sitoutuu noudattamaan alueen liikkumissääntöjä ja aseman toimintaohjeita. Kulkulupa toimitetaan sinulle pdf-tiedostona, joka tulostetaan paperille ja luovutetaan allekirjoitettuna Tulliportille. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tulostaa kulkulupaa, voimme lähettää sen myös postitse.

Havainnointijakson varaukseen liittyvä sähköpostikeskustelu säilytetään aseman sähköpostissa kaksi vuotta ja havainnoijan nimi asemanhoitajien suljetussa varauskalenterissa kaksi vuotta. Lisäksi tieto kauttakulusta (havainnoijan nimi, auton merkki, malli, väri ja rekisterinumero, tulopvm ja kellonaika, lähtöpvm ja kellonaika sekä luvan myöntäjän nimi) säilytetään Vapaasataman vartiointitietokannassa viisi vuotta. Sähköpostitse Vapaasataman portille lähetetty kulkulupa eli sopimus säilytetään kulkutapahtuman päättymiseen asti ja allekirjoitetut, paperiset sopimukset noin vuoden ajan. 

Asemamaksu

Haliaksen asemamaksu on 35 euroa/vuosi (opiskelijat 10 euroa). Summa maksetaan tilille: FI63 1014 3000 2052 66/Hangon lintuasema, merkitse viitteeksi ”Asemamaksu (vuosiluku)” ja oma nimesi. Nuoret ensikertalaiset saavat yöpyä asemalla ilmaiseksi. Asemamaksun voi maksaa, vaikka et yöpyisikään asemalla.

(c) Timo Hokkanen
Uddskatanin luonto on monipuolista, ja niemeä ympäröi kaunis saaristo. Kuva: Jonne von Hertzen

Saapuminen asemalle

Julkisilla

Hankoon pääsee helposti junalla ja linja-autolla. Juna-/linja-autoasemalta on muutaman kilometrin kävely-/taksimatka asemalle. Kävellen asemalle saapuvien tulee kulkea luontopolkua pitkin, koska Vapaasataman alueella ei saa liikkua jalkaisin. Kävelijät jättävät kulkulupansa myös Tulliportille, ennen kuin lähtevät kohti luontopolkua.

Luontopolku ja polku asemalle löytyy esimerkiksi retkikartta-palvelusta

Omalla autolla

Aja Hangon kaupungin läpi Esplanadia pitkin niin kauan, kunnes tulet Vapaasatama-alueen portille. Portilla on aina porttivahti ja portilla on aina pysähdyttävä siitä kulkiessa. Sopimus vapaasatama-alueen läpikulkemisesta jätetään porttivahdille. Portilta aja noin 1,5 km, kunnes autokenttäalueen jälkeen oikealla puolella alkaa mäntymetsä, jota reunustaa verkkoaita. Vasemmalla puolella näkyy meri ja laiturialue. Käänny aidan viertä oikealle ja aja noin 100 metriä, kunnes aidassa on portti vasemmalle metsän sisään (Palotie-kyltin kohdalla).

Portin numerolukon koodin saat ilmoittautuessasi asemalle. Numerokoodia ei saa kertoa kolmannelle osapuolelle. Kuljettuasi portista sisään sulje portti huolella. Varmista, että numerolukko pysyy lukossa. Jätä auto pian portin jälkeen palotien varteen. Oikealle haarautuva tie vie rantaan, jota etelään seuratessa päädyt lintuasemalle. Polku kulkee pienen matkan päässä rannasta ja on merkitty valkoisin tolpin. Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä asemanhoitajiin halias(at)halias.fi.

Käytännöt asemalla

Tässä muutamia käytännön ohjeita siitä miten käytännön rutiinit Haliaksella toimivat. Niihin tutustumalla selviät pitkälle, mutta älä epäröi kysyä muulta aseman väeltä tai asemanhoitajilta, jos olet epävarma jostain! Asemarutiinien vastuualueet on jaettu Halias-vastaavien kesken.

  • Avaimen asemalle saat porttivahdilta silloin kun asemalla ei ole muita miehittäjiä. Avain tulee palauttaa portille poistuttaessa asemalta. Sähkön pääkatkaisija on tupaan sisään tultaessa vastapäisen ikkunan oikealla puolella valokatkaisimen yläpuolella. Sähköt tulee katkaista lähtiessä. Samoin nestekaasuhellan sulkijaventtiili tulee kääntää asemalta poistuttaessa asentoon: ”off”.
  • Kaasuhellaan tulta sytyttäessä tulee sytytyksen jälkeen pitää hetken aikaa nappulaa pohjassa, jotta tuli jää palamaan. Oma juomavesi pitää tuoda mukana asemalle, koska takapihalta löytyvän kaivon vesi ei kelpaa juotavaksi muuten kuin keitettynä. Keittiön lavuaarin viemäri päättyy likasankoon, joka täytyy muistaa tyhjentää riittävän ajoissa aseman tunkiolle ja aina lähtiessä. Samoin ylimääräinen vesi tulee kaataa pois talousvesisaavista.
  • Kaikki jätteet pyritään lajittelemaan: biojätteille, muoville ja energiajätteille löytyvät paikat roskakärrystä, metallit, lasit ja pahvit kerätään eteisessä oleviin astioihin. Asemalla on ohjeet roska-astioiden tyhjennykseen ja kompostorin käyttöön. Asemalta löytyvät perusruuanlaittovälineet, kattilat, paistinpannut ja ruokailuvälineet. Hangon keskustassa, noin 4,5 kilometrin päästä asemalta, on ruokakauppoja, apteekki, Alko ym.
  • Aseman peruslämmitys toimii ilmalämpöpumpulla, mutta asemalla on myös kaksi varaavaa vuolukiviuunia. Uuneja lämmitetään vain pakkasella puun säästämiseksi. Vuolukiviuuneissa ei saa polttaa muuta kuin puuta. Polta vain täysiä pesällisiä, enintään kolme kappaletta. Hormit eivät kestä jatkuvaa lämmitystä.
  • Asemalla on kolme kerrossänkyä. Sängyissä on tyynyt ja asemalta löytyy myös täkkejä. Yöpymistä varten tuo oma lakana ja tyynyliina mukanasi sekä pussilakana tai makuupussi.
  • Saunan saa lämmittää keskiviikkoisin ja lauantaisin. Sopikaa saunomisesta miehittäjien kesken, jotta sauna ei ole lämpimänä turhaan ja kuluta arvokasta puuta ja kaikki pääsevät pesulle. Saunan kiukaassa ja padassa ei saa käyttää merivettä.
  • Poistuessasi asemalta tiskaa kaikki käyttämäsi astiat, lakaise tai imuroi lattiat ja pyyhi pöydät. Asemalla on imuri ja kaikki tarvittavat siivousvälineet. Ota mukaan kaikki ruokatarvikkeesi, asemalle ei saa jättää mitään pilaantuvaa. Ota mukaan kaikki pullot, tölkit ja muut roskat. Tarkista ettei saunalle jäänyt tavaroitasi ja että kaikki omat laturit ynnä muut piuhat ovat mukana.
  • Asemalle ei saa jättää mitään ylimääräistä ilman asemanhoitajien lupaa!
  • Muista myös kirjoittaa nimesi vieraskirjaan ja maksaa pakollinen asemamaksu.
  • Lue sopimuspaperi Vapaasataman kanssa tarkkaan ja noudata sen rajoituksia. Edustat asemalla asioidessasi Helsingin Seudun Lintutieteellistä Yhdistystä – Tringa ry:tä.